:

Główną ideą Festiwali Kuchni Polskiej jest promowanie Kuchni Polskiej, jako reprezentacyjnej marki narodowej. Polska potrzebuje silnej marki narodowej, z którą mógłby być identyfikowany nasz kraj. w otaczającej nas rzeczywistości marka odgrywa kluczowe znaczenie. Silna marka narodowa promieniuje swoim oddziaływaniem na cały szereg zjawisk, jest katalizatorem wielu pozytywnych procesów. Wzrasta zainteresowanie naszym krajem, jego regionami, tradycją, produktami. Przekłada się to na większy ruch turystyczny, aktywizację naszego rolnictwa, handlu, a co za tym idzie na wzrost gospodarczy i więcej miejsc pracy.

Kuchnia Polska i Festiwal Kuchni Polskiej, promujący tą ideę, doskonale wpasowują się w pozytywny stereotyp naszego kraju funkcjonujący za granicą. Polska kojarzy się z czystymi jeziorami, górami, lasami pełnymi zwierzyny. Czystą nieskażoną żywnością, naturalnym rolnictwem. Należy wykorzystać tą szansę i wspierać naszą markę narodową - Kuchnię Polską.

Festiwal Kuchni Polskiej przybiera formułę konkursu kulinarnego, w którym mogą brać udział zarówno zawodowi kucharze zatrudnieni w dowolnych zakładach gastronomicznych w Polsce, jak i amatorzy niezwiązani z profesjonalną gastronomią. Pierwsze trzy ekipy otrzymują, oprócz nagród finansowych i rzeczowych, prawo do użytkowania znaku Kuchnia Polska - Tradycja i Smak przez rok czasu.

Festiwal Kuchni Polskiej powinien być bliski wszystkim, którzy są zwolennikami dobrej i zdrowej Kuchni Polskiej.





Terminy Festiwalu Kuchni Polskiej na rok 2008:

11.05. 2008 – PUŁAWY – Festiwal Kuchni Lubelskiej
14.06.2008 – RACIBÓRZ – Festiwal Kuchni Śląskiej
14.06.2008 – GRYFÓW ŚLĄSKI – Mistrzostwa Polski w Potrawach z Pstrąga
15.06.2008 – GRYFÓW ŚLĄSKI – Kulinarny Puchar Kwisy
21 lub 22.06.2008 – EŁK – Festiwal Kuchni Mazurskiej
22.06.2008 – RAWICZ – Festiwal Kuchni Wielkopolskiej
06.07.2008 – POLANICA ZDRÓJ – Festiwal Kuchni Dolnośląskiej

ZAPRASZAMY!