Główną ideą
Festiwali Kuchni Polskiej
jest promowanie Kuchni Polskiej, jako reprezentacyjnej
marki narodowej. Polska potrzebuje silnej
marki narodowej,
z którą mógłby być identyfikowany
nasz kraj.
w otaczającej nas rzeczywistości marka odgrywa
kluczowe
znaczenie. Silna marka narodowa promieniuje swoim oddziaływaniem na
cały szereg zjawisk, jest katalizatorem wielu pozytywnych
procesów. Wzrasta zainteresowanie naszym krajem, jego
regionami,
tradycją, produktami. Przekłada się to na większy ruch turystyczny,
aktywizację naszego rolnictwa, handlu, a co za tym idzie na wzrost
gospodarczy i więcej miejsc pracy.
Kuchnia Polska i Festiwal
Kuchni Polskiej,
promujący tą ideę, doskonale wpasowują się w pozytywny
stereotyp
naszego kraju funkcjonujący za granicą. Polska kojarzy się
z czystymi jeziorami, górami,
lasami pełnymi zwierzyny. Czystą nieskażoną
żywnością,
naturalnym rolnictwem. Należy wykorzystać tą szansę i wspierać
naszą markę narodową - Kuchnię Polską.
Festiwal Kuchni Polskiej przybiera
formułę konkursu
kulinarnego, w którym mogą brać udział
zarówno
zawodowi kucharze zatrudnieni w dowolnych
zakładach
gastronomicznych w Polsce, jak i amatorzy
niezwiązani z profesjonalną gastronomią. Pierwsze
trzy ekipy
otrzymują, oprócz nagród finansowych
i rzeczowych, prawo do użytkowania znaku Kuchnia Polska -
Tradycja
i Smak przez rok czasu.
Festiwal Kuchni Polskiej powinien być
bliski wszystkim, którzy są
zwolennikami dobrej
i zdrowej Kuchni Polskiej.
Terminy Festiwalu Kuchni Polskiej na rok 2008:
11.05. 2008 – PUŁAWY – Festiwal Kuchni Lubelskiej 14.06.2008 – RACIBÓRZ – Festiwal Kuchni Śląskiej 14.06.2008 – GRYFÓW ŚLĄSKI – Mistrzostwa Polski w Potrawach z Pstrąga 15.06.2008 – GRYFÓW ŚLĄSKI – Kulinarny Puchar Kwisy 21 lub 22.06.2008 – EŁK – Festiwal Kuchni Mazurskiej 22.06.2008 – RAWICZ – Festiwal Kuchni Wielkopolskiej 06.07.2008 – POLANICA ZDRÓJ – Festiwal Kuchni Dolnośląskiej