Konkurs Kulinarny

Polska Kuchnia - tradycja i smak

Organizator: Agencja Marketingowa Festiwale Smaku Grupa Sudety IT – Status

 

REGULAMIN

I. Warunki uczestnictwa

1.1. W Konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych oraz amatorzy nie związani profesjonalnie z gastronomią.

1.2. Organizator nie musi dokonywać podziału na ekipy profesjonalne i amatorskie, a uzależnione to będzie od ilości zgłoszeń.

1.3. W konkursie uczestniczą ekipy 2–osobowe.

1.4. Ekipy zobowiązane są do dokonania zgłoszenia na załączonym formularzu z nazwą potraw które będą wykonane podczas konkursu, ich recepturą i sposobem przygotowania. Zgłoszenia winny być przesłane na adres organizatora konkursu :

Sudety IT - Status
58 580 Szklarska Poręba
ul. Turystyczna 26
email: biuro@dobrysmak.pl

1.5. Formularz musi być wypełniony tak aby zawierał imiona i nazwiska uczestników każdej ekipy wraz z kontaktowymi numerami telefonów i faksów oraz pełną nazwą podmiotu który jest reprezentowany przez uczestników konkursu,

1.6. Każda ekipa musi otrzymać od organizatora potwierdzenie udziału, bez którego nie może uczestniczyć w konkursie.

1.7. Organizator zapewnia jeden nocleg dla uczestników konkursu, którzy przyjadą na miejsce konkursu powyżej 250km i na min. 5 dni przed imprezą zgłoszą potrzebę zakwaterowania.

II. Zasady organizacyjne

2.1. Produkty, które będą wykorzystane w konkursie uczestnicy muszą zapewnić sobie we własnym zakresie.

2.2. Każde stanowisko konkursowe będzie wyposażone przez organizatora w:

a. kuchenkę czteropalnikową palnikową lub piec indukcyjny,

b. dwa stoły robocze,

c. parasol lub namiot,

d. piec konwekcyjny na 10 stanowisk.

2.3. Podmiot delegujący uczestników na konkurs pokrywa koszty dojazdu oraz koszty produktów potrzebnych do wykonania dań konkursowych oraz koszty wystroju swojego stanowiska pracy

2.4. Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zabezpiecza we własnym zakresie. Organizator zapewnia możliwość korzystania z pieca konwekcyjnego.

III. Zasady przeprowadzenia konkursu

3.1. Każda z ekip będzie miała do wykonania trzy dania: przystawkę lub deser, zupę i danie główne.

3.2. Dania muszą być związane z kuchnią regionalną i tradycyjną kuchnią polską. Do przygotowania potraw zaleca się wykorzystywanie produktów polskich lub (jak przyprawy korzenne i bakalie) trwale związane z polską kuchnią.

3.3. Każda ekipa musi wykonać po 6 porcji degustacyjnych każdego z trzech dań konkursowych. Po 2 porcje, które będą serwowane dla jury aranżacyjnego i 4 porcje dla jury degustacyjnego.

3.4. Czas przygotowania od momentu wejścia na stanowisko, do momentu zakończenia pracy nie może przekroczyć 2 godzin. Dania serwowane będą co 30 minut.

3.5. Produkty spożywcze użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.

3.6. Każda ekipa zobowiązana jest do przekazania przed konkursem dla jury opis potrawy zawierający: składniki potrawy, sposób przyrządzania, opis tradycji; czasu i miejsca serwowania potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem dopuszczenia ekipy do konkursu.

IV Nagrody

4.1. Eliminacje regionalne:

- miejsca od I do III: nagrody rzeczowe , prawo do używania znaku : ,,Kucharz Polski,, do czerwca 2009 roku

kucharz polski 2008

Wszyscy Laureaci mają prawo do używania tytułu Mistrz Polskiej Kuchni do czerwca 2009

V Założenia końcowe

5.1. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji potraw konkursowych jak i przebiegu całego konkursu w mediach.

5.2. Wszystkie prace konkursowe powinny być kreatywne i bogate w formie oraz pomysłowo podane z zachowaniem wszystkich technik kulinarnych.

5.3. Wszystkie pytania dotyczące spraw nie objętych regulaminem proszę kierować do Organizatora - Sudety IT- Status.

"Sudety IT Status"
58 580 Szklarska Poręba
ul. Turystyczna 26
email: biuro@dobrysmak.pl
tel. 075 717 29 39
fax. 075 717 28 38