11 maja 2008r. w Puławach na terenie położonego w przepięknej scenerii dziedzińca Pałacu Książąt Czartoryskich odbyły się eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej – Lubelskie Smaki. Podczas konkursu kulinarnego zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Urząd Miasta Puławy, Lubelską Regionalną Organizację Turystyczną i Firmę Sudety IT – Status uczestnicy prezentowali dania związane z kuchnią lubelską. Wśród gości znaleźli się przedstawiciele środowiska kulinarnego, mediów oraz sponsorów i organizatorów, a także mieszkańcy Puław i okolic. Podczas Festiwalu odbyły się również prezentacje stoisk regionalnych z lubelskimi przysmakami, takimi jak miody, nalewki, wędliny oraz wyrobami okolicznych artystów.
Konkurs polegał na wykonaniu trzech potraw: przystawki lub deseru, zupy i dania głównego. Przygotowujące potrawy ekipy musiały, poza talentem kulinarnym, wykazać się wiedza na temat historii i zwyczajów związanych z ich serwowaniem. Prace ekip oceniało zarówno Jury degustacyjne, złożone z osobistości związanych z życiem kulturowym i społecznym oraz Jury profesjonalne, w składzie którego znaleźli się: Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni regionalnej, autorka wielu książek kulinarnych; Paweł Malewski – znawca kulinarny, prezes Firmy Stalgast; Marzena Borkowska – przedstawicielka Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli; Magdalena Lipiec – dziennikarka Radio Lublin.
Potrawy serwowane przez ekipy były tak pyszne, że Jurorzy mieli nie lada problem, by wyłonić zwycięzcę.
Wśród startujących najlepsza okazała się ekipa Hotelu i Restauracji Feniks z Lubaczowa, w składzie: Władysława Wróbel i Marcin Szczygieł, którzy przygotowali łososia, zalewajkę i kaczkę faszerowaną.
Drugie miejsce zajęli Justyna Ciężka i Norbert Łukaszuk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim , ich potrawy to: śledź po radzyńsku, chłodnik wiejski i zrazy a la Szlubowski. Na trzecim miejscu wyróżniono ekipę Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 z Białej Podlaski: Kamilę Hajczuk i Arkadiusza Butkiewicza, którzy zaserwowali deser Białą Damę, krem dyniowy z płatkami migdałowymi i udka faszerowane w miodzie z ziołami.
Wszyscy laureaci tradycyjnie otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów. Zdobywcy I miejsca otrzymali również nagrody specjalne od Prezesa Firmy Stalgast – komplety profesjonalnych noży oraz prawo posługiwania się tytułem Kucharz Polski 2008.

Wszystkich miłośników kuchni polskiej zapraszamy na kolejne eliminacje, które odbędą się w Rawiczu 22 czerwca 2008r.