Szanowni Państwo, pierwsze Mistrzostwa Polski w Potrawach z Pstrąga w Gryfowie Śląskim za nami, było słonecznie, muzycznie i smacznie, a wszystko w pięknych plenerach rzeki Kwisy. Olbrzymie przedsięwzięcie władz miasta zaowocowało kilkutysięczną publicznością oraz wspaniałą atmosferą. W sobotę tj. 14 czerwca w konkursie kulinarnych „Pstrąg and Roll” stanęło 7 ekip profesjonalnych w składzie:

  1. HOTEL ŚWIERADÓW – DAMIAN CHRZANOWSKI i AGNIESZKA SZEWCZYK,
  2. HOTEL RELAKS - KARPACZ - ADRIAN ZALEWSKI i DANIEL FLIG
  3. HOTEL FENIX - JELENIA GÓRA – CEZAR GRYGLEWICZ i EWELINA WITKOWSKA
  4. KASZUBSKI ZAPIECEK z OSTRZYC i Ośrodek Wypoczynkowy Wieżyca z GDYNI – BERNADETA PUZDROWSKA
  5. STAWY PODGÓRZYŃSKIE – BARBARA OGŁAZA, EWELINA STACHOWICZ i KAMILA STEFANIAK
  6. HOTEL VERDE MONTANA KUDOWA ZDRÓJ - ŁUKASZ KONIK i MAREK ZUB
  7. HOTEL ALPEJSKI KARPACZ – JAROSŁAW ŻMUDA i MARIETTA OJDOWSKA

Pierwsza trójka to:

I miejsce
HOTEL RELAKS - KARPACZ - ADRIAN ZALEWSKI i DANIEL FLIG
Przygotowali: DANIE GŁÓWNE
Pstrąg pieczony przekładany borowikami w delikatnym sosie grzybowym podawany z ziemniaczaną gruszką i wykwintna sałatka z rzodkiewki

PRZYSTAWKA
Rolada z pstrąga nadziewana farszem z łososia i pangi oraz ze szpinakowy naleśnikiem podawanym na zimno z musem twarożkowym

II miejsce
HOTEL VERDE MONTANA KUDOWA ZDRÓJ - ŁUKASZ KONIK i MAREK ZUB
Przygotowali: DANIE GŁÓWNE
Filet z pstrąga faszerowany dzikim szpinakiem podawany z ryżem peruwiańskim na sosie z czerwonego wina

PRZYSTAWKA
Soczysty pstrąg faszerowany policzkami z łososia podany na świeżych szparagach z sosem z ciemnego pieczywa pupernikiel

III miejsce
HOTEL FENIX - JELENIA GÓRA – CEZAR GRYGLEWICZ i EWELINA WITKOWSKA
Przygotowali: DANIE GŁÓWNE
Pstrąg z grilla „FENIX” faszerowany nadzieniem serowo-orzechowym, dodatkiem była gratena ziemniaczana z sałatką cytrynowo-truskawkową
PRZYSTAWKA
Pstrąg marynowany „FENIX” w towarzystwie pasty rakowo-łososiowej, podany na dwóch sosach czerwono-czarnym ze świeżymi grzankami pomidorowymi

Ekipy oceniane były przez dwie grupy jurorskie tj. Jury Profesjonalne, oceniające ekipy i ich potrawy bezpośrednio przy stoiskach, złożone z 5 osób w składzie:

Piotr Lipski – Szef Kuchni Hotelu Szrenicowy Dwór w Szklarskiej Porębie
Mariola Karpowicz – Szefowa Kuchni Restauracji Staromiejskiej w Zgorzelcu
Małgorzata Pełczyńska – Nowiny Jeleniogórskie
Wiesław Bober – członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni
Waldemar Hołówka – Prezes Zarządu Sp. Rivendell Hotele & Rekreacja w Szczawnie Zdroju

Oraz tzw. „ślepego jury” w skład, którego wchodzili zacni mieszkańcy Gryfowa Śląskiego.
Wszyscy otrzymali pamiątkowe dyplomy, a Zwycięzcy Puchary i nagrody rzeczowe.
Już dzisiaj zapraszamy na przyszłoroczne, pstrągowe zmagania nad Kwisą