Regulamin X Mistrzostw Polski w Grillowaniu –
Grill Party Festiwal
1. Uczestnikami Mistrzostw mogą być kucharze profesjonaliści i amatorzy.
2. Finał Mistrzostw poprzedzony jest eliminacjami, które w 2008 roku odbędą się w następujących miejscowościach i terminach:
a. 10.05.2008 – PUŁAWY
b. 21.06.2008 – RAWICZ
c. 29.06.2008 – EŁK
c. 05.07.2008 – POLANICA ZDRÓJ
d. 12.07.2008– JELENIA GÓRA – CIEPLICE
e. 30.08.2008– FINAŁ MISTRZOSTW
3. Trzy zespoły profesjonalne i trzy amatorskie (laureaci trzech pierwszych miejsc w eliminacjach regionalnych) biorą udział w Finale Mistrzostw Polski w Grillowaniu.
4. Zespoły uczestniczące w Mistrzostwach liczą dwie osoby.
5. Ekipy biorące udział w eliminacjach zobowiązane są do przygotowania we własnym zakresie następujących produktów do grillowania w ilości 3 porcji dla jury profesjonalnego (na talerzu) i 3 porcji dla jury ślepego (box):
- karczek wieprzowy – 600 g,
- żeberka wieprzowe – 600 g,
- kurczak – filet – 600 g,
- pstrąg – 600 g ,
- warzywa – 1000g.
Produkty na grilla ekipy zapewniają sobie we własnym zakresie.
6. Organizator zapewnia każdemu zespołowi:
- grilla gazowego,
- ławę piwną – 2 szt,
- ławki- 2 szt,
- naczynia jednorazowe.
Do grillowania zawodnicy używają własnych sztućców, noży, szczypców, sprzętu AGD.
Drużyny mają prawo używać własnych dekoracji.
7. Produkty grillowane będą oceniane w następującej kolejności:
- kurczak – filet – zg. z harmonogramem czasowym konkursu,
- pstrąg – zg. z harmonogramem,
- karczek – zg. z harmonogramem,
- żeberka – zg. z harmonogramem,
Przeciętny czas przygotowania jednej potrawy ca. 45 minut.
Warzywa wykorzystane mogą być do wykonania surówek , dekoracji potraw lub grillowane.
8. Jakość grillowanych produktów ocenia jury w składzie 5 – 7 osób (jury techniczne, złożone z profesjonalnych kucharzy) i jury degustacyjne (tzw. Ślepe jury). W skład jury wchodzą przedstawiciele: sponsorów imprezy, stowarzyszeń kucharskich, przedstawiciele mediów, przedstawiciele organizatorów.
9. Ocenie podlegają:
- wygląd potraw,
- sposób serwowania (Jury profesjonalne),
- aranżacja stoiska (Jury profesjonalne),
- wygląd głównego składnika potrawy,
- smak głównego składnika potrawy,
- smak i kompozycja dodatków,
Skala ocen: od 0 do 10 pkt.
10. Uczestnicy Mistrzostw otrzymują w Finale w drodze losowania nagrody rzeczowe przygotowane przez Sponsorów Mistrzostw i Organizatora .
11. Uczestnicy Mistrzostw nie mogą reklamować podczas ich trwania produktów, firm i usług bez uzgodnienia z Organizatorem.
12. Uczestnicy Mistrzostw zobowiązani są do przestrzegania wszystkich wskazówek i zaleceń wydawanych przez Organizatora.
13. Przepisy na przygotowywane przez ekipy potrawy muszą być udostępnione Organizatorowi w celach promocyjnych.