Regulamin X Mistrzostw Polski w Grillowaniu – Grill Party Festiwal

1. Uczestnikami Mistrzostw mogą być kucharze profesjonaliści i amatorzy.

2. Finał Mistrzostw poprzedzony jest eliminacjami, które w 2008 roku odbędą się w następujących miejscowościach i terminach:

a. 10.05.2008 – PUŁAWY

b. 21.06.2008 – RAWICZ

c. 29.06.2008 – EŁK

c. 05.07.2008 – POLANICA ZDRÓJ

d. 12.07.2008– JELENIA GÓRA – CIEPLICE

e. 30.08.2008– FINAŁ MISTRZOSTW

3. Trzy zespoły profesjonalne i trzy amatorskie (laureaci trzech pierwszych miejsc w eliminacjach regionalnych) biorą udział w Finale Mistrzostw Polski w Grillowaniu.

4. Zespoły uczestniczące w Mistrzostwach liczą dwie osoby.

5. Ekipy biorące udział w eliminacjach zobowiązane są do przygotowania we własnym zakresie następujących produktów do grillowania w ilości 3 porcji dla jury profesjonalnego (na talerzu) i 3 porcji dla jury ślepego (box):

- karczek wieprzowy – 600 g,

- żeberka wieprzowe – 600 g,

- kurczak – filet – 600 g,

- pstrąg – 600 g ,

- warzywa – 1000g.

Produkty na grilla ekipy zapewniają sobie we własnym zakresie.

6. Organizator zapewnia każdemu zespołowi:

- grilla gazowego,

- ławę piwną – 2 szt,

- ławki- 2 szt,

- naczynia jednorazowe.

Do grillowania zawodnicy używają własnych sztućców, noży, szczypców, sprzętu AGD.

Drużyny mają prawo używać własnych dekoracji.

7. Produkty grillowane będą oceniane w następującej kolejności:

- kurczak – filet – zg. z harmonogramem czasowym konkursu,

- pstrąg – zg. z harmonogramem,

- karczek – zg. z harmonogramem,

- żeberka – zg. z harmonogramem,

Przeciętny czas przygotowania jednej potrawy ca. 45 minut.

Warzywa wykorzystane mogą być do wykonania surówek , dekoracji potraw lub grillowane.

8. Jakość grillowanych produktów ocenia jury w składzie 5 – 7 osób (jury techniczne, złożone z profesjonalnych kucharzy) i jury degustacyjne (tzw. Ślepe jury). W skład jury wchodzą przedstawiciele: sponsorów imprezy, stowarzyszeń kucharskich, przedstawiciele mediów, przedstawiciele organizatorów.

9. Ocenie podlegają:

- wygląd potraw,

- sposób serwowania (Jury profesjonalne),

- aranżacja stoiska (Jury profesjonalne),

- wygląd głównego składnika potrawy,

- smak głównego składnika potrawy,

- smak i kompozycja dodatków,

Skala ocen: od 0 do 10 pkt.

10. Uczestnicy Mistrzostw otrzymują w Finale w drodze losowania nagrody rzeczowe przygotowane przez Sponsorów Mistrzostw i Organizatora .

11. Uczestnicy Mistrzostw nie mogą reklamować podczas ich trwania produktów, firm i usług bez uzgodnienia z Organizatorem.

12. Uczestnicy Mistrzostw zobowiązani są do przestrzegania wszystkich wskazówek i zaleceń wydawanych przez Organizatora.

13. Przepisy na przygotowywane przez ekipy potrawy muszą być udostępnione Organizatorowi w celach promocyjnych.

ORGANIZATOR:


58-580 Szklarska Poręba
ul. Turystyczna 26
tel. 075/717 29 39
tel./fax 075/717 28 38
e-mail: biuro@dobrysmak.pl

PATRONAT MERYTORYCZNY: