W dniu 21 czerwca 2008 r. w Rawiczu podczas obchodów Dni Wędliniarstwa odbyły się kolejne eliminacje X Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Organizatorami imprezy byli: Firma Sudety IT – Status, Stowarzyszenie Dni Wędliniarstwa oraz Urząd Miasta i Gminy Rawicz. Na murawie miejskiego stadionu prócz podziwiania rywalizujących ze sobą uczestników Mistrzostw można było posmakować przepysznych wyrobów regionalnych producentów wędlin. A smakowite zapachy skutecznie przyciągały nie tylko Rawiczan, ale i mieszkańców okolicznych miejscowości. Poza licznymi degustacjami na Gości czekało również wiele atrakcji: konkursy, koncerty.
Podczas konkursu ekipy miały za zadanie ugrillować cztery rodzaje mięs: filet z kurczaka, pstrąga, karczek wieprzowy i żeberka. Zmagania uczestników oceniało Jury profesjonalne w składzie: Kurt Scheller – ekspert kulinarny, Ryszard i Elżbieta Greszczykowie – Mistrzowie Polski w Grillowaniu, Witold Stodolny – ZPM H.J. Majerowicz oraz Tomasz Imiński- Hotel Szrenicowy Dwór w Szklarskiej Porębie. Oczywiście nie mogło też zabraknąć Jury degustacyjnego, w którego składzie znaleźli się przedstawiciele władz Miasta.
Jury było zachwycone nie tylko smakiem prezentowanych potraw, ale również pomysłowymi aranżacjami stoisk i doskonałym przygotowaniem uczestników. Wyniki eliminacji prezentowały się następująco:
I miejsce – ex aequo Hotel Stary Młyn z Wielichowa w składzie: Karol Stodolny i Tomasz Szrama oraz Gmina Rawicz w składzie: Joanna Jankowska i Robert Szymkowiak
II miejsce – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grabowscy, który reprezentowali Daniel Katowicz i Robert Przemczyk.
III miejsce – Siedleckie Dziewczyny, czyli: Bernadeta Hanysz, Mieczysława Kicińska i Anna Pawlik.
Przepisy potraw konkursowych można znaleźć na stronie: www.dobrysmak.pl
Laureaci Mistrzostw otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe, a także przepustki do Wielkiego Finału X Mistrzostw Polski w Grillowaniu, który odbędzie się 30 sierpnia 2008 r.
Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy na kolejne eliminacje, które odbędą się 29 czerwca 2008 r. w Ełku.