W dniu 10 maja 2008r. na dziedzińcu Pałacu Książąt Czartoryskich w Puławach odbyły się pierwsze w tym roku eliminacje X Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez firmę Sudety IT – Status przy współpracy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, Urzędu Miasta Puławy i Lubelskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. Od samego rana trwały przygotowania do rozpoczęcia edycji regionalnej Mistrzostw, te zaś ruszyły pełna parą o godzinie 14.00 inaugurując cały dzień zmagań kulinarnych, przeplatanego bogatym programem artystyczno- rozrywkowym wypełnionym występami zespołów muzycznych oraz występem gwiazdy wieczoru, zespołu "Back Up".

W eliminacjach wystartowało 10 ekip, wśród których znalazła się również drużyna POGROMCY KIEŁBASEK z Marszałkiem Markiem Lasińskim na czele. Uczestnicy musieli ugrillować 4 rodzaje mięs: filet z kurczaka, pstrąga, karczek wieprzowy i żeberka. Obowiązkowo dodatkiem do potraw był miód. Wszystkie potrawy podawane co 45 minut, oceniane były przez jurorów, którzy brali pod uwagę takie elementy jak: smak potrawy, jej wygląd i podanie, oraz kompozycja. Przewodniczącym Jury profesjonalnego oceniającego poczynania ekip był Pan Jacek Jakubczak – prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – Region Lubelski, towarzyszyły mu Marzena Borkowska z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Rejowcu i Magdalena Lipiec z Radio Lublin. Uczestnicy oceniani byli również przez Jury degustacyjne, w którego składzie znajdowały się osoby związane z regionem lubelskim.

Ekipy były bardzo dobrze przygotowane do konkursu, dlatego wyłonienie zwycięzców nie było dla Jury prostym zadaniem.

Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 z Białej Podlaski – Artur Stasiuk i Paweł Prańczuk, kolejne drugie miejsce eliminacji zajęli Monika Beszta i Tomasz Kaczor z Zespołu Szkół Technicznych z Bełżyc, zaś trzecie miejsce przypadło ekipie Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli: Mariuszowi Grabczyńskiemu i Mirosławowi Chromczakowi.

Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali od organizatorów nagrody rzeczowe oraz przepustkę do udziału w Finale X Mistrzostw Polski w Grillowaniu.

Wszystkich amatorów grillowania zapraszamy na kolejne eliminacje, które odbędą się 21 czerwca w Rawiczu.