30 sierpnia 2008r. w Rawiczu odbył się FINAŁ X Mistrzostw Polski w Grillowaniu było słonecznie, ale nie upalnie, więc pogodowo idealnie. Od 08.00 rano trwały przygotowania, rozstawiano stanowiska, strojono instrumenty i głosy. Rawicz, polskie zagłębie wędliniarskie, trzy lata z rzędu , wielką życzliwością gościł u siebie uczestników eliminacji Wielkopolski grillowych Mistrzostw. Tym razem był gospodarzem Finału

Ok. 11.00 zaczęły meldować się pierwsze ekipy grillujące, ustawiając swoje ekspozycje i prezentacje własne, a przede wszystkim rozgrzewając grille. Zapachy ściągnęły na Plac Ratuszowy Rawicza wielu łakomczuchów i smakoszy.

Jury, zgodnie z wymogami WBQA (Word Barbecue Association) podzielone było na dwie grupy. Pierwsza to 20 osobowe jury degustacyjne („ślepe jury”) druga to jury profesjonalne w składzie :

Piotr Murawski -

• ekspert i doradca kulinarny UNILEVER ,
• v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002,
• laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria,
• zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003roku

Piotr Małecki

• ekspert kulinarny i wieloletni kucharz hoteli Marriott w Polsce ,Armenii i Kazachstanie,
• v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002
• laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria
• Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku

Marek Mol

• szef kuchni Hotelu ZAMEK NA SKALE w Lądku Zdrój
• Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002, 2006
• Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
• Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006r.

Dariusz Wyborski

• szef Kuchni Hotelu Mercure Orbis Jelenia Góra
• v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2004 i 2005

Mariusz Tkaczyk

• szef gastronomi sieci Hoteli Qubus
• pierwszy v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 1999
• Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006r.

Z uznaniem jury i publiczności spotkał się debiut amatorów z Kłodzkiego Klubu Kulinarnego. Założycielami Klubu są wielokrotni uczestnicy (z sukcesami) Mistrzostw Polski w Grillowaniu Waldemar Załuski i Jan Skrobol. Członkami Klubu są miłośnicy kulinariów nie związani profesjonalnie z gastronomią i kucharze zawodowi z Kotliny Kłodzkiej, a jego celem jest podnoszenie jakości usług gastronomicznych w regionie, promocja polskiej kuchni i grillowania. Klubowa ekipa wśród amatorów bezapelacyjnie prowadziła od początku konkursu zarówno w ocenach jury profesjonalnego i degustacyjnego. Gratulując zwycięstwa liczymy na udział Kłodzkiego Klubu Kulinarnego w dolnośląskich i ogólnopolskich konkursach kulinarnych.

Laureatami drugiego miejsca wśród amatorów był rodzinny tercet z Ełku Ewa Miszkiel (mama), Anna Grzegorczyk (córka) i wspierająca Bożena Grzegorczyk (teściowa). Jak na tak ,,wybuchowy zestaw rodzinny,, Panie współpracowały niezwykle harmonijnie i ze smakiem.

Po raz pierwszy w Finale Mistrzostw wzięły udział dwie szkoły gastronomiczne z Pszczelej Woli i Bełżyc. Obydwie szkoły z terenu województwa lubelskiego. To dobry znak dla przyszłości ,,polskiego grilla,, .Młodzi adepci sztuki kulinarnej bez tremy przystąpili do konkursu, a jakość serwowanych potraw niewiele różniła się od ich zawodowych konkurentów. Gratulujemy szczególnie młodzieży ze szkoły w Bełżycach (laureat III miejsca w kategorii amatorzy) i ich opiekunom Pani Jolancie Zygo i Marcinowi Zagozdonowi za profesjonalne przygotowanie ekipy i opiekę nad młodymi adeptami sztuki grillowania.

Faworytami Mistrzostw byli ,,starzy grillowi wyjadacze,, Wojtek Charewicz i Maciej Gosiewski dziennikarze Gazety Olsztyńskiej, reprezentujący czterogwiazdkowy hotel Manor z Olsztyna. Wojtek i Maciek w przeszłości stawali już na podium Mistrzostw Polski w Grillowaniu i Sielawy Blues tym razem nie osiągnęli tego zaszczytu. Znakomicie przygotowane potrawy z wymyślnymi dodatkami (konfitury z płatków dzikiej róży, pasta orzechowo-czosnkowa) znajdowały uznanie jury profesjonalnego, natomiast te same produkty w lunch boksach dostarczane dla jury degustacyjnego nie uzyskały należnego im uznania. Zdaniem Jury nasi mazurscy przyjaciele powinni dokooptować do swojej grillowej drużyny jeszcze jedną osobę (najlepiej panią), która ich naprawdę wspaniałe potrawy, serwowałaby z należną im atencją.

W kategorii ,,zawodowców,, zwyciężyła ekipa restauracji Stary Młyn z Wielichowa k/ Grodziska Wielkopolskiego. Lider ekipy Tomasz Szrama zdobywał kulinarne i grillowi szlify w poznańskim Sfinksie i Brovarii. Teraz w uruchamianym Starym Młynie (obiekt przy trasie Poznań – Zielona Góra) każdy gość będzie miał możliwość spróbować prawdziwie mistrzowskich dań z grilla.

Zamek Czocha, zdobywca drugiego miejsca, startuje w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu od trzech lat i zawsze w Finale byli bardzo blisko ,,pudła,, Nigdy nie była to jednak pozycja w pierwszej trójce. Zamkowa ekipa jak zwykle przygotowała niezwykle ciekawą aranżację stoiska i była najbardziej radosną drużyną wojów. Znakomicie bawili się w trakcie konkursu i po jego zakończeniu. Waleczna drużyna zapowiedziała udział w przyszłorocznych Mistrzostwach i atak na pierwsze miejsce.

Trzecie miejsce wśród zawodowców przypadło kucharzom z hotelu Relax z Karpacza. Hotel w którym pieczę nad gastronomia sprawuje Piotrek Lipski (vice mistrz polski z 2006 roku) .


AMATORZY

I miejsce - Kłodzki Klub Kulinarny Ewa Piotrowska, Grażyna Grochalska
II miejsce - Ełckie Smaki Anna Grzegorczyk, Ewa Miszkiel
III miejsce - Zespół Szkół Technicznych z Bełżyce Monika Besztak, Tomasz Kaczor
Gmina Rawicz Joanna Jankowska, Robert Szymkowiak
Zakład Przetwórstwa Mięsnego GRABOWSCY Daniel Katowicz, Robert Przęczek
Zespół Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli Paweł Ściborek, Mazur Sławomir
Siedleckie Dziewczyny Bernadeta Hanysz, Mieczysława Kicinska, Lucyna Birk


PROFESJONALIŚCI

I miejsce - Stary Młyn z Wielichowa Tomasz Szrama, Patryk Marciniak
II miejsce - Zamek Czocha z Leśnej Bartłomiej Maliszewski, Gabriela Grzesiowska, Małgorzata Cieślik
III miejsce - Hotel Relaks z Karpacza Adrian Zalewski, Daniel Flig
Hotel MANOR z Olsztyna Wojciech Charewicz, Maciej Gosiewski (dziennikarze Gazety Olsztyńskiej)
Zakład Mięsny MAJEROWICZ Witold Stodolny, Monika Stodolna, Janusz Szyszka

Laureaci 3 pierwszych miejsc otrzymali statuetki, dyplomy i pamiątkowe albumy z Rawicza oraz nagrody ufundowane przez PHILIPS i gorące brawa od podziwiających ich Rawiczan. Mistrzostwa odbyły się przy dźwiękach muzyki zespołu Jeżcze, a wieczorem swoje show dał Kabaret Elita.

EKIPOM GRATULUJEMY WYNIKÓW I DZIĘKUJEMY ZA UDZIAŁ W MISTRZOSTWACH.

Wszystkich ZAPRASZAMY na przyszłoroczne XI Mistrzostwa Polski w Grillowaniu