Konkurs Kulinarny

Polska Kuchnia - tradycja i smak

Organizator: Polska Organizacja Turystyczna, Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego, agencja marketingowa Sudety IT - Status.

Współpraca: Polska Organizacja Turystyczna, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni.

Patronat medialny: Polskie Radio.

 

REGULAMIN

I. Warunki uczestnictwa

1.1. W Konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w dowolnych zakładach gastronomicznych oraz amatorzy nie związani profesjonalnie z gastronomią.

1.2. W konkursie uczestniczą ekipy 2 - 3 osobowe,

1.3. Ekipy zobowiązane są do dokonania zgłoszenia na załączonym formularzu z nazwą potraw które będą wykonane podczas konkursu podczas konkursu ich recepturą i sposobem przygotowania. Zgłoszenia winny być przesłane na adres organizatora konkursu:

Sudety IT - Status
58 580 Szklarska Poręba
ul. Turystyczna 26
email: biuro@dobrysmak.pl

1.4. Formularz musi być wypełniony tak aby zawierał imiona i nazwiska uczestników każdej ekipy wraz z kontaktowymi numerami telefonów i faksów oraz pełną nazwą podmiotu który jest reprezentowany przez uczestników konkursu,

1.5. Każda ekipa musi otrzymać od organizatora potwierdzenie udziału, bez którego nie może uczestniczyć w konkursie,

1.6. Organizator zapewnia zakwaterowanie dla uczestników konkursu.

II. Zasady organizacyjne

2.1. Produkty, które będą wykorzystane w konkursie uczestnicy muszą zapewnić sobie we własnym zakresie.

2.2. Każde stanowisko konkursowe będzie wyposażone przez organizatora w:

a. kuchenkę czteropalnikową palnikową lub piec indukcyjny,

b. dwa stoły robocze.

2.3. Podmiot delegujący uczestników na konkurs pokrywa koszty dojazdu oraz koszty produktów potrzebnych do wykonania dań konkursowych oraz koszty wystroju swojego stanowiska pracy.

2.4. Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zabezpiecza w własnym zakresie. Organizator zapewnia możliwość korzystania z pieców konwekcyjnych.

2.5. Konkurs organizowany będzie od maja 2007 roku do września 2007 roku w 11 województwach. Zwycięzcy edycji wojewódzkich ( jedna ekipa zawodowa i jedna ekipa amatorska) wezmą udział w Finale Konkursu, który odbędzie się we Wrocławiu 10 listopada 2007 roku.

III. Zasady przeprowadzenia konkursu

3.1. Każda z ekip będzie miała do wykonania trzy dania: przystawkę lub deser, zupę i danie główne.

3.2. Dania muszą być związane z kuchnią regionalną lub tradycyjna kuchnią polską. Do przygotowania potraw zaleca się wykorzystywanie produktów polskich lub ( jak przyprawy korzenne i bakalie) trwale związane z polską kuchnią. Obowiązkowo w jednej z potraw należy wykorzystać karpia.

3.3. Każda ekipa musi wykonać po 6 porcji każdego z trzech dań konkursowych. Po dwie porcje, które będą serwowane dla jury aranżacyjnego i cztery porcje dla jury degustacyjnego.

3.4. Czas przygotowania od momentu wejścia na stanowisko, do momentu zakończenia pracy nie może przekroczyć 2 godzin. Dania serwowane będą co 30 minut.

3.5. Produkty spożywcze użyte w konkursie mogą być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.

3.6. Każda ekipa zobowiązana jest do przekazania przed konkursem dla jury opis potrawy zawierający: składniki potrawy, sposób przyrządzania, opis tradycji; czasu i miejsca serwowania potrawy. Dostarczenie opisu jest warunkiem dopuszczenia ekipy do konkursu.

IV Nagrody

4.1. Eliminacje regionalne:

- miejsca od I do III: nagrody rzeczowe, puchary, prawo do używania znaku: "Kucharz Polski" do końca 2008 roku

kucharz polski 2007

4.2. Finał konkursu:

- I miejsce: prawo do używania tytułu Mistrz Polskiej Kuchni, nagroda finansowa 3.000 zł, nagrody rzeczowe wartości 3.000 zł, prezentacja członków ekipy i przepisów w "Kulinarnym przewodniku po Polsce",

- II miejsce: nagroda finansowa 2.000 zł, nagrody rzeczowe wartości 2.000 zł, prezentacja członków ekipy i przepisów w "Kulinarnym przewodniku po Polsce",

- III miejsce nagroda finansowa 1.000 zł, nagrody rzeczowe wartości 1.000 zł, prezentacja członków ekipy i przepisów w "Kulinarnym przewodniku po Polsce".

V. Założenia końcowe

5.1. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji potraw konkursowych jak i przebiegu całego konkursu w mediach.

5.2. Wszystkie prace konkursowe powinny być kreatywne i bogate w formie oraz pomysłowo podane z zachowaniem wszystkich technik kulinarnych.

5.3. Wszystkie pytania dotyczące spraw nie objętych regulaminem proszę kierować do Organizatora - Sudety IT- Status.

"Sudety IT Status"
58 580 Szklarska Poręba
ul. Turystyczna 26
email: biuro@dobrysmak.pl
tel. 075 717 29 39
fax. 075 717 28 38