15 lipca 2007 w Augustowie odbyły się kolejne eliminacje Festiwalu Kuchni Polskiej – Kuchnia Podlaska. Konkurs został zorganizowany przez firmę SUDETY IT- FESTIWALE SMAKU. Głównym sponsorem i fundatorem nagród jest Tesco Polska.

W eliminacjach uczestniczyły zarówno ekipy zawodowe, jak i amatorskie, których zadaniem było przygotowanie dań związanych z regionem podlaskim. Tradycyjnie każda z ekip musiała przygotować jedną potrawę, której głównym składnikiem był karp.

Zmagania ekip oceniało Jury degustacyjne, składające się z osobistości związanych z Podlasiem oraz Jury profesjonalne – eksperci w dziedzinie kulinarnej, w składzie: Grzegorz Russak – przewodniczący Jury, Marcin Budynek – szef kuchni Hotelu Warszawa, Katarzyna Rydzewska, Urszula Gorajewska i Bożena Grzegorczyk. Jurorzy mogli spróbować typowo podlaskich specjałów. A było co próbować – wszystkie ekipy dobrze się przygotowały serwując różnorodne potrawy poczynając od blin a kończąc na sękaczach.

Jurorzy mieli nie lada problem, by wyłonić tych najlepszych, wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

Wśród ekip profesjonalnych I miejsce zajęła litewska Restauracja Sodas z Puńska w składzie: Piotr Krakowski, Jolanta Radzewicz, Iwona Wydra i Anna Gielarzewska, którzy zaserwowali wspaniałego karpia, bliny z kindziukiem oraz rosół z kołdunami.

Na drugim miejscu uplasowali się Bogdan Mróz i Arunasalam Raveendranathan z Hotelu Laguna w Augustowie.

Trzecie miejsce zajęła ekipa Domu Nauczyciela z Augustowa: Celina Cieślukowska, Anna Kozłowska i Emilia Warakomska.

Wśród ekip amatorskich na I miejscu uplasowała się ekipa Kisag w składzie: Paweł Ilicz i Małgorzata Kwarta.

Drugie miejsce zajęli Maria Bacewicz i Jarosław Milewski z Gospodarstwa Agroturystycznego „Leśna Dolina”, zaś na trzecim miejscu znalazła się ekipa Gospodarstwa Agroturystycznego z Posejneli – Alicja Miszkiel i Wiesław Miszkiel.

Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów Festiwalu: TESCO, PAN KARP, STALGAST, CHEMAN i HOTEL LAS.

Wszystkim ekipom serdecznie gratulujemy, a zdobywców pierwszych miejsc, zarówno w kategorii profesjonalistów, jak i amatorów zobaczymy na Wielkim Finale we Wrocławiu 10 listopada 2007.

Następne eliminacje odbędą się w Gdyni w długi weekend sierpniowy – Kuchnia Kaszubska, na które serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników Kuchni Polskiej.