FESTIWAL DESERÓW LODOWYCH

Eliminacje we Wrocławiu

14 stycznia 2007 roku w stylowym ART Hotelu we Wrocławiu zainaugurowaliśmy III edycje ogólnopolskiego konkursu na deser lodowy HIT SEZONU 2007. W Sali "Pasażu Słońca" spotkało się 11 zespołów w tym 3 ekipy szkolne oraz 8 ekip profesjonalnych.

Konkurs rozpoczęliśmy o godz. 13.00 oficjalnym powitaniem i przedstawieniem zespołów oraz szacownego Jury. Prezentacji dokonała sama Przewodnicząca, Pani Bożena Sikoń.

Regulamin bieżącej edycji konkursu został nieco zmieniony, gdyż zespołom narzucono tematykę deserów lodowych, co znacznie zawęziło możliwości, ale zmobilizowało do większej kreatywności i dyscypliny twórczej.

Jury w składzie:

Bożena Sikoń - przewodnicząca Jury - Szefowa Cukierni Hotelu Jan III Sobieski
Andrzej Pankowski - szef sprzedaży NESTLE ICE CREAM
Leszek Kołodziej - członek Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników
Janusz Profus - Maestro Czekolady Cudbury Wedel
Krzysztof Wojtal - Szef Kuchni Restauracji FOKSAL 19 w Warszawie
zgodnie twierdziło, że poziom uczestniczących w konkursie ekip jest wysoki, a desery konkursowe są z każdym rokiem bardziej zaskakujące i dopracowane.

Startujące zespoły i wyniki konkursu:

Szkoły:

Zespół Szkół Gastronomicznych z Wrocławia
- Piotr Warchoł i Krzysztof Lasak - I miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno - Turystycznych z Jeleniej Góry
- Sandra Uchala i Malwina Gąsior - II miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno - Turystycznych z Jeleniej Góry
- Kacper Janas i Daniel Pietroń - III miejsce

Profesjonaliści:

Hotel HP Park Plaza z Wrocławia
- Mirosław Koś i Wojciech Martowicz - I miejsce
Wytwórnia Ciast i Deserów SANTOS, Krościenko Wyżne
- Daniel Staroń i Mirosław Pelczar - II miejsce
Hotel Orbis Mercure Jelenia Góra
- Dariusz Wyborski i Elżbieta Dziedzic - III miejsce

Restauracja Lokomotywa z Wrocławia - Jarosław Bulzacki i Kamil Rękar
ART Hotel z Wrocławia - Krzysztof Parys i Robert Podsiadły
Interferie Szklarska Poręba - Katarzyna Kułaga i Łukasz Janicki
Hotel Orbis Mercure Jelenia Góra -  Mariusz Jordan i Izabela Jacek
Hotel HERMES ze Szklarskiej Poręby - Elżbieta Janik i Piotr Lipski

Wszyscy laureaci pierwszych trzech miejsc dostali wartościowe nagrody rzeczowe, a dodatkowo za pierwsze miejsce zespół Hotelu Park Plaza i Szkoła Gastronomiczna z Wrocławia otrzymali bilety do Francji wraz ze szkoleniem lodowym w najsłynniejszej w Europie szkole lodziarstwa LENOTRE.
Do zobaczenia na następnej edycji już 04 lutego w Krakowie. Czekamy na zgłoszenia. Paryż i Sopot czekają!!!