FESTIWAL DESERÓW LODOWYCH
Eliminacje w Krakowie
Dnia 04 lutego w nowoczesnej scenerii Hotelu Qubus w Krakowie odbyła się kolejna edycji konkursu na deser lodowy HIT SEZONU 2007.
W edycji wystartowało 10 zespołów z czego 3 zespoły to zespoły szkolne. W związku z olbrzymią ilością zgłoszeń ze szkół do edycji krakowskiej, Jury zmuszone było przeprowadzić weryfikacje nadesłanych zgłoszeń i dopuszczono ekipy, które najciekawiej opisały propozycje wykonywanych deserów. I tak do edycji zakwalifikowali się:
Zespół Szkół Gastronomicznych Katowice
- Agnieszka Niedźwiedzka Barbara Wolańska - I miejsce
Świętokrzyskie Stowarzyszenie na Rzecz Aktywizacji Zawodowej i Pomocy Młodzieży Kielce
- Filip Świercz Artur Bielawski - II miejsce
Zespół Szkół Gastronomicznych Katowice
- Damian Śmietana Dawid Kałdun - III miejsce
Szczególne gratulacje należą się dziewczynom ze Szkoły Gastronomicznej z Katowic oraz ich Opiekunom, gdyż utrzymały tytuł najlepszych, który w poprzednim roku wywalczyli ich koledzy ze szkoły Mateusz Niedziela i Dawid Kowalski. Agnieszka i Basia przygotowały desery pt: Bezowa Tajemnica i Karaibski Żar
Grupa profesjonalna była reprezentowana głównie przez krakowski obiekty gastronomiczne, ale nie wyłącznie, gdyż zdobywcą I miejsca była Restauracja BROVARIA z Poznania w składzie: Maciej Król, Marek Buziuk. Zachwycili Jury deserami pt. Gorące Lody w Chrupiącej Panierce oraz Lodowa Fantazja w Czekoladowej Otulinie
Pozostałe ekipy i ich klasyfikacja:
Restauracja AWIW Kraków - Piotr Krawczyk Tadeusz Wesołowski
Hotel QUBUS Kraków - Adam Bieńko Mirosław Jabłoński II miejsce
Restauracja WIERZYNEK Kraków - Łukasz Cichy Krystian Sroka III miejsce
Cukiernia SAMANTA Zakopane - Wojciech Szeliga Agnieszka Czernik
Hotel CHOPIN Kraków - Dariusz Malczyk Andrzej Musiał
Restauracja ESTER i MAURETANIA Kraków - Michał Henzel Marcin Parda
Tradycyjnie Jury przewodniczyła Pani Bożena Sikoń, a w skład grupy jurorskiej wchodzili:
Zbigniew Kurletto - Prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników
Region Małopolski
Krzysztof Wojtal - Szef Kuchni Restauracji FOKSAL 19 w Warszawie
Karol Korczak - przedstawiciel marketingu Nestle Ice Cream
Janusz Profus - Maestro Czekolady Cudbury - Wedel
Krakowscy Szefowie kuchni licznie odwiedzili imprezę i kibicowali swoim kolegom, a milusińskim, których też nie zabrakło Sponsor zagwarantował morze lodowych przyjemności.
Szczególne podziękowania i wyrazy uznania za pomoc w organizacji oraz perfekcyjne przygotowanie edycji krakowskiej składamy Panom Mirkowi Jabłońskiemu i Michałowi Ogórkowi z Hotelu Qubus.
Mamy nadzieję, że małopolska edycja HIT-u SEZONU zagości na stałe w Hotel Qubus w Krakowie
DO ZOBACZENIA W WARSZAWIE 22 MARCA 2007R - TARGI EUROGASTRO
|