FESTIWAL DESERÓW LODOWYCH

Eliminacje w Gdańsku

W dniu 22 kwietnia 2007  odbył się kolejny i zarazem ostatni w tym roku konkurs trzeciej edycji HIT SEZONU 2007. Sponsorem konkursu jest NESTLE ICE CREAM POLSKA, a jego Organizatorem jest firma SUDETY IT - STATUS. Tym razem gościliśmy w Gdańsku w Hotelu Mercure Hevelius.

W konkursie uczestniczyło dziewięć ekip dwuosobowych: profesjonaliści oraz uczniowie.

Ekipy miały do wykonania po dwa desery: tort lodowy oraz "tajemniczy ogród".

Prace ekip oceniało pięcioosobowe Jury w składzie:

  1. Bożena Sikoń - przewodnicząca Jury
  2. Tomasz Grocholski - OSSKiC Gdańsk
  3. Krzysztof Wojtal -  szef kuchni klubu Foksal 19 w Warszawie
  4. Janusz Profus - Maestro Czekolady Cadburry Wedel
  5. Monika Burlingo -  HoReCa Channel Manager Nestle Ice Cream

Wszystkie ekipy wykazały się dużą pomysłowością i profesjonalizmem wykonania, za co otrzymały uznanie szanownego Jury. Zwłaszcza na pochwałę zasługują ekipy szkolne, które mimo iż poziom konkursu był wysoki, pokazały się z jak najlepszej strony.

Wszystkie ekipy dzielnie walczyły o pierwsze miejsca, a było o co walczyć, gdyż zwycięzcy pojadą na szkolenie do słynnej szkoły cukierniczej LENOTRE w Paryżu oraz wezmą udział w Wielkim Finale, który odbędzie się w Sopocie 09 czerwca 2007, gdzie będą walczyć o prestiż, uznanie i nagrody (również pieniężne). 

Wśród profesjonalistów najlepsza okazała się ekipa  Cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy w składzie: Mariusz Buritta i Marcin Ignaszak, którzy swoimi deserami: "Malinowa pokusa" i "Podmuch orzeźwienia" zachwycili członków Jury. Na II miejscu uplasowała się ekipa  Hotelu Hevelius z Gdańska w składzie: Katarzyna Kozłowska i Cecylia Szymańska. Zaś trzecie miejsce wśród profesjonalistów zajęli Marcin Borkowski i Marcin Kornath z gdańskiej restauracji Salonik.

Wśród ekip szkolnych swoimi deserami: "Lodowa tęcza" i "Miłosna fantazja" zwyciężyła ekipa Zespołu Szkół Gastronomicznych z Bydgoszczy w składzie: Małgorzata Sowa i Kinga Dornowska. W ocenie Jury, dziewczyny, mogłyby rywalizować z ekipami profesjonalnymi, co zawdzięczają mozolnym wielotygodniowym przygotowaniom, świetnym i kreatywnym pomysłom, swoim szkolnym Opiekunom i niewątpliwie własnemu talentowi i zaangażowaniu.

Drugie miejsce zajęła ekipa  Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni: Jacek Wolszon i Jacek Koprowski. Na III miejscu znalazła się ekipa Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 z Kwidzyna, którą reprezentowały Anna Tabor i Izabela Lewandowska.

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział i gratulujemy  wyników.

 

WKRÓTCE OPOWIEMY O TRENDACH LODZIARSKICH W PARYŻU.