Regulamin

copyright WBQA RZC

 

1. Opis zasad dla jury
Zgodnie z zasadami WBQA sędziowanie odbywa się przy stołach jak i wokół stanowisk

2. Klasyfikownie Jury
a) Jury stołu: na 1 drużynę - 2 osoby razem z innymi gośćmi.
b) Obok stołu: obok stołu sędziowanie na podstawie 4 decyzji na stopie neutralnej.

3. Zasady sędziowania
a) Juror musi sędziować równo i fair-play.
b) Każdy sędzia musi być poinstruowany i certyfikowany do zawodów.
c) Podczas oceniania, nie ma konsultacji pomiędzy sędziami
d) Wszyscy sędziowie składają przysięgę przed zawodami.
e) Najważniejsza jest uczciwość - ponad wszystko!

4. Sąd arbitralny
a) Sąd arbitralny skłąda się z:
b) 1 osoba z Komitetu Organizacynego
c) 1 osoba z Organizacji Krajowej
d) 1 osoba z Organizacji Kontynentalnej gdzie odbywają się Mistrzostwa.
e) 1 osoba z WBQA z prawem głosu + Sędzia Główny Jury gdzie odbywają się zawody.

5. Kryteria oceny
Sędziowanie przy stole i wokół stołu
a) Wygląd całej potrawy
b) Harmonia wykonania potrawy
c) Wygląd głównego składnika
d) Wygląd glownego składnika w kontekscie gotowania.
e) E, Esencjonalność głównego składnika
f) Smak głównego składnika
g) Smak dodatków.

6. Oceny / stopnie /
Maksymalna ilość punktów - 10 (skala 1 - 10)
a) Nie zadowalające wogóle
b) bardzo mocno spalone lub wciąż surowe
c) mocno prze - lub niedogotwane
d) akceptowalne
e) dobre
f) bardzo dobre
g) doskonale
h) superb /świetne/
i) absolutnie fenomenalne

W przypadku wątpliwości zawsze nagradzamy drużynę

7. Parametry oceny
a) Wygląd całej potrawy.
Nie ma znaczenia jakiej jesteś profesji, oceniaj dyskretnie, tak, jak danie wygląda wg ciebie. Wybrano Ciebie do tego zadania, i liczy się Twoja ocena. Pamiętaj ze jesteś sędzią międzynarodowym, tak więc nabierz smaku na kontynent. Nie miej żadnych uprzedzeń. Bądź pełen energii.

b) Harmonia dania.
Ta kategoria, ma na celu zapobieganie stylom "5-gwiazdkowym", to jest spotkanie rodzinne BBQ. To jest Twoja osobista decyzja czy podoba Ci się kombinacja składników na talerzu. Bierz pod uwagę czy to typowe BBQ, czy jest praktyczne. Czy talerz wygląda dobrze dla Twojego żołądka? Bierz pod uwagę narodowość zespołu i staraj się mieć kulturalny punkt widzenia.

c) Wygląd głównego składnika.
Ta ocena punktuje najważniejszą rzecz całego menu. Proszę rozpoznać rodzaj mięsa /lub deseru/, jak on wygląda. Miej w uwadze, ze kraje angielskojęzyczne maja inne ideały wyglądu niż południowcy czy Niemcy. Mocno smażona pierś kaczki po teksańsku może być krwistym stekiem we Francji. Weź te fakty pod uwagę. Jeśli chcesz oceniać smak jako pierwszy, ocen wygląd na końcu. Weź pod uwagę co się dla Ciebie liczy.

d) Poziom wizualny przygotowania głównego składnika
Najbardziej wymagająca część. To samo co w pkt. C - musisz brać pod uwagę narodowość drużyny. Filet wolowy powinien być trochę różowy w środku i skomleć do Twoich oczu "bierz mnie na nóź i widelec!" To samo z wieprzowiną - udźcem, w Europie powinien być bardziej ugotowany. Może mieć 10 punktów, ale tez satysfakcjonować Twoje oczy. Bądź rozsądny w ocenie, lepiej nie przedobrzyć. Masz siłę sprawczą aby ktoś mógł wygrać. Twoja decyzja jest ważna!

e) Esencjonalność głównego składnika
W tym etapie musisz postawić na osobisty zmysł przeżuwania. Temat dla poczucia smaku jest bardzo subiektywny. Filet danej drużyny sprawia Ci satysfakcję a jego delikatność to więcej niż racjonalny kawał mięsa - dajesz 10. To może być dosyć dyskusyjne. Nie bądź zbyt skoncentrowany, zostało jeszcze trochę do zrobienia, nie możesz zawieść. Ślepa próba to robota dla ekspertów, musisz ustalić co masz przed sobą. Sędziowanie przy stole będzie łatwiejsze, ponieważ drużyny dostarczą Ci informacji o składzie, wykonaniu i mogą trochę wpłynąć na Ciebie. Jednak pamiętaj, Twoja decyzja jest fair-play.

f) Smak głównego składnika
Oczywiście najważniejszy punkt posiłku to smak głównego składnika. Pozwól swoim zmysłom pracować.
Zadaj sobie pytania co pozostało w smaku po spróbowaniu potrawy, od niepoprawnych fluidów po zbyt
długim pobycie na ruszcie, lub pozostający smak dymu - złe wspomnienie, po nieczystym drewnie lub złym
drewnie. Bądź otwarty na nowe smaki, jak drewno, przyprawy. Raz zapamiętany smak danego kraju pozostanie długo w pamięci, kiedy podejmiesz decyzje, musisz być fair!

g) Smak dodatków

ORGANIZATOR:


58-580 Szklarska Poręba
ul. Turystyczna 26
tel. 075/717 29 39
tel./fax 075/717 28 38
e-mail: biuro@dobrysmak.pl

PATRONAT MERYTORYCZNY: