PUCHAR EUROPY W GRILLOWANIU 2004

 

 

 

 

 

29 maja 2004 w Tallinie odbyły się IX Mistrzostwa Europy w Grillowaniu. 
Wśród 16 ekip reprezentujących osiem państw były trzy ekipy z Polski :

1. Polish Barbecue Kings – reprezentujący Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szef ów Kuchni i Cukierni, w składzie Piotr Murawski , Agnieszka Jasik , Piotr Strzałkowski 
( hotel Marriott) , Marcin Piotrowski ( restauracja Bordo)

2. Tyskie Grill Team – reprezentujący Klub Przyjaciół Grilla ( Polish Barbecue Asociation) , w składzie : Jacek Górka, Janusz Jurczyński, Krzysztof Szmyt z restauracji „Gazdowa Kuźnia” z Zakopanego. Ekipa grillowała na sprzęcie Broil King dostarczonym przez niezastąpiony Agrimpex


3. Mercure Kasprowy – reprezentujący Klub Przyjaciół Grilla ( Polish Barbecue Asociation) , w składzie : Zofia Listoś , Bartek Celej , Bartek Krzeptowski z hotelu Mercure Kasprowy.

Polacy potwierdzili pozycję lidera na grillowym rynku europejskim. Nasze ekipy były jedynymi, które poza estońskimi zajęły punktowane miejsca i tak:

1. Mercur Kasprowy Grill Team otrzymał nagrodę publiczności i uznany został za najbardziej sympatyczną i kontaktową ekipę Mistrzostw,
2. Polish Barbecue Kings zdobyli pierwsze miejsce w daniach z drobiu i drugie w żeberkach,
3. Tyskie Grill Team zdobył trzecie miejsce w daniach z wieprzowiny ( karczek).

Trzy pierwsze miejsca zdobyły ekipy z Estonii. Proszę nie dopatrywać się w tym stronniczości . W krajach nadbałtyckich potrawy są w zasadzie wędzone a nie grillowane. Dym nadaje serwowanym daniom specyficzny smak. Ponieważ w 40 osobowym (,,ślepym,, )
Jury było 30 Estończyków stąd zwycięstwo ekip z tego kraju. Proszę sobie przypomnieć , ze podczas ubiegłorocznej imprezy w Zakopanem zwyciężyły trzy polskie ekipy (90% Jurorów było z Polski i preferowało polskie smaki)

W piątek na Mistrzostwa Świata w Grillowaniu do Pirmasens ( Niemcy) wyjeżdża kolejna polska ekipa tym razem jest to Tyskie Orbis Karkonosze złożona z kucharzy hoteli Mercure Jelenia Góra i Orbis Skalny w Karpaczu.


Janusz Stańczyk

 

 

       

WYNIKI PUCHARU EUROPY W GRILLOWANIU 2004

Fish Chicken Ribs Pork Dessert
Team Score Total Rank Score Rank Score Rank Score Rank Score Rank Score
1 8.BBQ Võitlejad 1172 2 225 3 238 3 237 2 225 3 247 Estonia
2 12.Iitala BBQ S 1149 10 202 2 240 1 239 11 225 4 243 Estonia
3 10.Kohalikud  1138 4 218 4 225 4 231 6 217 2 247 Estonia
4 5.Polish BBQ  1134 7 213 1 241 2 237 9 214 5 229 Poland
5 6. Tyskie TGT 1106 6 217 9 216 5 224 3 221 6 228 Poland
6 9.Türi  PM 1101 5 217 11 27 8 206 7 17 1 254 Estonia
7 7.Latvia NCT 1042 9 202 7 221 13 196 13 196 8 227 Latvia
8 1.German BSE 1041 1 229 14 199 12 196 5 219 14 198 Germany
9 3.Grilbend 1032 3 222 12 206 11 197 12 199 12 208 Lithuania
10 4.Kaspovy MGTZ 1031 12 194 5 225 10 197 14 192 9 223 Poland
11 16.L-Eesti Viski 1029 11 201 6 223 10 185 10 209 11 211 Estonia
12 15.Sarviktaat ja.. 1023 14 191 10 210 9 201 8 216 13 205 Estonia
13 13.Meremehed 1016 8 209 13 201 14 192 15 191 10 223 Estonia
14 2.Danish B-HV 925 15 175 16 168 6 208 11 199 15 175 Denmark
15 14.Otse Narvast 904 13 191 15 188 15 187 16 186 11 152 Estonia
16 11.Sõprus FV 974 28 0 8 221 7 206 4 220 7 227 Estonia

sponsor główny

sponsorzy:

patronat honorowy

patronat medialny:

 

organizator:

 

 

Design 2001 by KAI